Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst

Ingrid Rouleaux-Korsen

Ingrid Rouleaux-Korsen

Ingrid Rouleaux-Korsen, een moeder met een speciale opdracht in haar leven, auteur, verhalenverteller, ervaringsdeskundige in Geestelijk, Lichamelijk en Financieel Welzijn in Balans, eindredactie en initiator van "Onze kinderen zijn de Toekomst".

dinsdag, 21 november 2017 14:09

Oorzaak van dyslexie is mogelijk ontdekt

De oorzaak van dyslexie is ontdekt. Althans, dat denken onderzoekers van
de Universiteit van Rennes. Mensen met dyslexie hebben volgens hen geen dominant oog.
Daardoor verwarren de hersenen bijvoorbeeld de b’s en d’s.

Cor Kluijtmans heeft 35 jaar in het onderwijs gewerkt. Hij vroeg me onlangs of ik aan een interview meewerken. Hij stelde me de volgende vragen:

  • Kun je kort aangeven waarvoor 'Onze kinderen zijn de toekomst' voor staat?
  • Hoelang bestaat 'Onze kinderen zijn de toekomst' en hoe is deze beweging ontstaan?
  • Wat is je eigen achtergrond? Verklaart deze jouw inzet voor deze beweging?
  • Hoe sta je tegenover het huidige onderwijsbeleid?
  • Heb je een mening over de werkdruk binnen het onderwijs waar je de laatste tijd zoveel over hoort?
  • Heeft 'Onze kinderen zijn de toekomst' ook bepaalde zaken kunnen realiseren?
  • Wat zijn momenteel de prioriteiten?
  • Hoe breng je de boodschap van 'Onze kinderen zijn de toekomst' onder het volk?
    De antwoorden, het hele interview kun je onder  "lees meer" lezen.
dinsdag, 21 november 2017 13:56

Generatie Media: samen mediawijs.

Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week worden docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren opgeroepen op om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Voor de generatie jongeren die nu opgroeit, is de aanwezigheid van internet en digitale media vanzelfsprekend. Veel van de vaardigheden die nodig zijn om goed met deze media om te kunnen gaan, doen ze dan ook als vanzelf op. In hun vrije tijd: alleen of met leeftijdsgenootjes. Deze generatie kijkt vaak met veel zelfvertrouwen naar het eigen mediagedrag. Maar handig met media, maakt nog niet mediawijs.

Het verdrag van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind werd op 20 november 1989 aangenomen. Inmiddels is het door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend. Landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land.

De Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon zegt :”Het enige wat alle kinderen gemeen hebben zijn hun rechten. Ieder kind heeft het recht om te overleven en zich te ontplooien, om onderwezen te worden, om deel te nemen en om te worden gehoord, vrij van geweld en misbruik.” Deze zinnen geven meteen de essentie weer waar de Universele Kinderdag  voor staat, de kinderrechten en het welzijn van alle kinderen over de hele wereld.

Elke dag opnieuw staan wij OKZDT op voor de naleving van de rechten van het Kind. Maar leven we in het onderwijs de VN mensenrechtenverdrag wel na?  De beweging “Laat me leren” denkt van niet. Lees het artikel verschenen in Parool/

Tom is een energiek en nieuwsgierig ventje. Hij is constant op ontdekkingspad. Stilzitten kan hij niet. Dat is volgens Tom niet zo gek: er woont een supersnel renpaard in zijn hoofd. Dat gaat 80 kilometer per uur. Veel sneller dan die andere, die gaan maar 30. 
De hersenen van de 4-jarige Tom de Boevere werken veel sneller dan die van andere kinderen, zegt hij zelf. Tom is hoogbegaafd. Omdat er geen boeken waren die hem helpen bij het begrijpen van zijn hersenen, schreef hij er zelf maar eentje: Gewoon Tom.

Voor moeder Noor Veijgen (36) was het al vroeg duidelijk dat haar zoon slimmer is dan gemiddeld. Tom is regelmatig in de bibliotheek te vinden, waar hij op zoek gaat naar boeken over alles dat hem bezighoudt. Maar over één onderwerp kon hij geen boeken vinden: hoogbegaafdheid. 

Mooie tekeningen

"Boeken lezen is voor hem een manier om dingen te verwerken. Daarom vond het heel lastig dat er geen boeken waren die hem hielpen te begrijpen waarom zijn hersenen 'sneller werken dan die van andere kinderen'. Omdat hij wel vaker boeken schrijft, bedacht hij dat hij dat nu ook weer wilde doen."

Jongens doen het minder goed op school. Maar dat betekent niet dat meisjes nu wél genoeg uit de verf komen.

Op 26 juli 2017  startte SIRE een campagne waarmee de organisatie aandacht vraagt voor jongensgedrag. Daarmee wil SIRE een discussie op gang brengen ‘die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past,’ aldus directeur Lucy van der Helm in het persbericht van SIRE. 

Jongens moeten jongens kunnen zijn, zegt SIRE in de  gelanceerde campagne. Maar meisjes worden óók niet genoeg op waarde geschat. Om daar verandering in te brengen: het genuanceerde verhaal van hersenwetenschapper Jelle Jolles

donderdag, 17 augustus 2017 13:39

Mannen in de kinderopvang. Ja we zijn er nog.

Kinderen hebben vrouwen en mannen nodlg voor hun opvoeding. Mannen hebben een pedagogisch toegevoegde waarde, ook in de kinderopvang. Bijzonder hoogleraar kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind aan de Universiteit van Amsterdam, Uben Fukkink, deed onderzoek naar mannen in de kinderopvang. 'lk miste de mannen en begon met een simpele en nieuwsgierige vraag: Waar zijn ze?'

Kinderen, ouders, studenten en professionals zijn van harte welkom op Het festival waar jouw talent telt! 


GRATIS TOEGANG, wel van te voren aanmelden.  Wij, Onze Kinderen Zijn De Toekomst, DOEN mee! We staan er met een stand met onze boeken om jou, kinderen, ouders en professionals te ontmoeten.

Bestuurders vanuit de Kinderopvang en Onderwijs (primair onderwijs – voortgezet onderwijs – ROC – HAN en RU) en de gemeente Nijmegen hebben samen een mooie  ambitie  geschreven  waaruit  de innovatieagenda  IEDER  TALENT  TELT  is ontstaan.

Voor kinderen die niet goed meekomen op school, is genoeg aandacht. Maar dat geldt niet voor kinderen die zich met gemak door alle stof heen slaan, zeggen deskundigen. "Veel kinderen zijn daardoor depressief en gaan met grote tegenzin naar school."

Als slimme kinderen niet de juiste aandacht krijgen op school, kun je dat vergelijken met

Bekijk hieronder een inhoudelijk opvoedkundig en grappig Youtube filmpje. 

Pagina 3 van 9