Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst

Tijd om ons slaap en waakritme aan te passen? Waaraan en Waarom?

Geschreven door 
vrijdag, 18 december 2015 13:31
Tijd om ons slaap en waakritme aan te passen? Waaraan en Waarom?

Onlangs las ik het artikel “Tijd om ons slaap- waak ritme aan te passen? in de Limburger waarin de volgende veronderstellingen en bevindingen over slaap- waakritme geuit worden . Dat artikel bewoog me tot het schrijven van deze blog.

Artikel Limburger: De schoolbel twee uurtjes later laten luiden, kan volgens onderzoeker Paul Kelley de schoolcijfers met 10 procent verbeteren.

We leven in een maatschappij waar we slaap te kort komen. Volgens het onderzoek van slaapdeskundige Paul Kelley van de Oxford Universiteit is ons slaap- waakritme totaal niet afgesteld op werkdagen van 9 tot 5. Zijn conclusie: werk en school kunnen volgens hem beter een stuk later beginnen. lees verder...

 

Zo kan een 10-jarige niet focussen voor 8.30 uur, een puber van 16 moet pas om 10.00 uur beginnen met nadenken en studenten zijn pas na 11.00 uur toerekeningsvatbaar. Vroeg laten beginnen zorgt voor daling van de productiviteit. Slaaptekort kan bovendien leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Het is een groot maatschappelijk probleem, aldus de academicus.

Meningen verschillen:

Slaapdeskundige Derk-Jan Dijk denkt dat later opstaan geen oplossing is. Later opstaan leidt ertoe dat mensen ook later gaan slapen. De omroepen zullen hun avondprogramma’s nog later uitzenden. Je verschuift het probleem alleen maar. Dat mensen s’ ochtends moe zijn, is niet de schuld van de omkomende zon. Van nature volgen we het ritme van de zon die opkomt en ondergaat.

Neuroloog en Somnoloog Angelique Pijpers van het Centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe wijst erop dat moderne tv- en computerschermen en led lampen meer blauw licht uitzenden. Dat blauwe licht is nu juist het deel van het daglicht dat de hersenen aanspoort om wakker te blijven.
Ze krijgen daardoor s’ avonds de verkeerde signalen.

Bron: www.limburger.nl door Koen Voskuil

Mijn reactie en aanvulling op dit artikel:

De academicus Paul Kelley heeft m.i. het onderzoek puur gericht op de bevindingen van deze tijd waarin bedtijden verschoven zij omdat we te maken hebben met een 24 uur economie. De uitkomsten en zijn conclusies zijn hier inherent aan. Eerlijk gezegd vind ik zijn onderzoek geen hoopvol gegeven om oorzaken van slaaptekort en de daarbij behorende gezondheidsklachten op te lossen, noch de prestatie op school ermee te verbeteren. Hij zet ons echter wel aan het denken!

Natuurlijk hebben jonge kinderen een ander ritme en andere individuele behoeften dan volwassenen…en kunnen we ons afvragen of zij niet beter gebaat zijn met flexibele schooltijden.Niet vreemd dat pubers pas om 10.00 beginnen met nadenken, dat studenten pas na 11.00 uur toerekeningsvatbaar zijn, als je beseft dat het uitgaansleven pas rond 11.00 uur s’ avonds interessant wordt en tot diep in de nacht en in de vroege ochtenduren doorgaat. Dat er ook sprake kan zijn van overmatig drank en drugsgebruik. Niet vreemd als je bedenkt dat een groot aantal pubers en studenten nog tot in de late uurtjes achter de computer of de TV zit.
Neuroloog Angelique Pijpers wijst ons op de werking van blauw licht die onze hersenen aansporen om wakker te blijven..hoeveel ouders en kinderen zullen zich hiervan bewust zijn?

En dan nog maar niet te zwijgen over het gebruik van het mobieltje op de slaapkamer. De straling ervan kan echt slaapproblemen geven en berichtjes van anderen kunnen je aardig storen!
Ook voeding (suikerhoudende dranken, zwaar verteerbaar eten) , ongelukkig voelen, stress, kunnen veroorzakers zijn van een slechte nachtrust. Minder bekend zijn de aardstralen en wateraders die je slapeloze nachten kunnen bezorgen. Al met al is het vaak een opeenstapeling van oorzaken, waardoor mensen niet lekker in hun vel zitten en te kort aan slaap hebben.

Slaapdeskundige Derk Jan Dijk merkt m.i. terecht op eens dat we het probleem niet moeten verschuiven. We moeten ervoor waken om ons slaapritme niet aan te passen om puur en alleen economische belangen te dienen. Door hieraan aan te passen, ontkennen wij onze biologische klok en daarmee verstoren wij ons natuurlijke levensritme.

“Het grote maatschappelijk slaapprobleem” dat voor daling van productiviteit zorgt en tot serieuze gezondheidsklachten kan leiden, sluipt er vaak langzaam in. Zonder dat een mens het in de gaten heeft, raakt hij verwijderd van zichzelf.

Het experiment van de kikker (ooit door een bioloog uitgevoerd)geeft een verklaring waarom het je kan overkomen. Als je een kikker in een pan met kokend heet water gooit, zal de kikker in een reflex direct uit het hete water springen. Het beestje ontsnapt aan een levensgevaarlijke situatie en overleefd. Echter wanneer je een kikker in een pan met koud water stopt en daarna het water heel langzaam opwarmt totdat het water kookt, ontstaat er gewenning en heeft de kikker niet door dat hij in gevaar is. De kikker versuft en gaat zijn dood tegemoet.

Tijd om ons slaap- en waak ritme aan te passen? Waaraan en waarom?

Aan de economische belangen?
En de kikker zijn die langzaam went en versuft…geen uitweg meer ziet en langzaam de grip op zijn leven verliest. Zo triest kan het zijn je van jezelf verwijderd bent geraakt.Of aan de biologische klok… je eigen ritme?

Een ritme waarbij je geestelijk en lichamelijk gezond blijft en je fit voelt, waarbij je zinnig productief bent en leergierig blijft, waakzaam blijft…door trouw te zijn aan je gevoel, intuïtie en gezond verstand. Welzijn en geluk ervaart omdat je bij jezelf kan blijven .

Ingrid Rouleaux-Korsen

Ingrid Rouleaux-Korsen, een moeder met een speciale opdracht in haar leven, auteur, verhalenverteller, ervaringsdeskundige in Geestelijk, Lichamelijk en Financieel Welzijn in Balans, eindredactie en initiator van "Onze kinderen zijn de Toekomst".

Website: www.onzekinderenzijndetoekomst.nl