Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst

We staan voor enorme uitdagingen – Pact van Respect

Geschreven door 
donderdag, 12 november 2015 19:37
We staan voor enorme uitdagingen – Pact van Respect

Er gebeurt ineens zoveel in de wereld en in Nederland… waaronder de vluchtelingen die massaal ons land en heel Europa binnenstromen. Net als wij willen zij ook diep in hun hart zichzelf kunnen zijn en meebouwen  aan wereldvrede. Geen oorlog meer, onderdrukking en geweld, het maakt zoveel kapot. Ongetwijfeld zitten er  slechteriken en onverschrokken profiteurs tussen.  Evenwel is het overgrote  deel van de  vluchtelingen bereid om alles op te geven om in vrede te kunnen leven. Met name ouders verlaten samen met hun kinderen hun geboorteland, hun opgebouwde bestaan, familieleden en vrienden. Zij geven vaak al hun spaargeld uit aan overtochten in erbarmelijke omstandigheden, weg van oorlog en ernstige bedreigingen. Zij zijn hiertoe bereid om hun kinderen een gezonde toekomst te geven. Hun geduld wordt zwaar op de proef gesteld in de vele opvangcentra waarin zij terecht komen. Velen onder hen hebben goede opleidingen genoten en/of werkervaring  opgedaan waar ze hier niet direct mee aan de slag kunnen. Naast alle praktische zaken als een (tijdelijke) verblijfsvergunning, een woonplek, zullen zij hier de taal moeten leren en diploma’s halen en vervolgens werk zoeken om in hun eigen inkomen te voorzien.

Onderwijs en de zorg moeten zich voorbereiden, naast alle veranderingen door de invoering van  de wet passend onderwijs en de transitiejeugdzorg naar Gemeenten,  op de komst van kinderen van vluchtelingen.... Lees verder onder meer en teken ook!

Kinderen die de taal niet kennen, in een andere cultuur zijn opgegroeid, en vaak getraumatiseerd zijn. Het is 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en wij de kans kregen om ons leven stukje bij beetje weer op te bouwen. Inmiddels leven we in een democratische multiculturele samenleving en zijn Europese samenwerkingsverbanden een feit. Alhoewel er in ons land nog veel te verbeteren valt, lopen we best wel vooruit in de wereld wat betreft vrijheid en gelijke rechten.  Vrijheid van meningsuiting en van wel of geen religie. Gelijke rechten voor vrouwen en mannen, rechten voor homosexuelen en rechten voor het Kind.

Het is van groot belang dat de vluchtelingen de waarden van onze samenleving respecteren. Wij  hebben wij vrede in ons eigen land kunnen opbouwen. Voor de vluchtelingen is dit laatste voorlopig nog niet in zicht. Zij  worden op de proef gesteld om sneller met veranderingen om te leren gaan. Ook de draagkracht, flexibiliteit en de verdraagzaamheid  van Nederlandse en bevolking wordt op de proef gesteld. Het gaat om wederzijds respect en begrip voor elkaar, om  loslaten, accepteren, vertrouwen verdienen en daadkrachtig zijn. We zien de verdeeldheid in ons land en in andere Europese landen. Dit alles is geen sinecure.

En dat blijkt ook  uit de zorg die Eurocommissaris Frans Timmermans onlangs heeft uitgesproken: "Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van de Europese samenwerking dat ik denk: het zou weleens echt kunnen stranden. Dat heb ik nooit eerder gehad. Er komen zoveel dingen samen die ons als samenleving in het hart raken, dat ik niet meer als ondenkbaar zie dat we weer de confrontatie zoeken in plaats van de samenwerking.'' http://nos.nl/artikel/2068137-timmermans-twijfelt-of-eu-het-gaat-redden.html

Ik ben een idealist met een realistische kijk. Ik blijf vertrouwen in het goede van de mens en in de veerkracht van kinderen. Dat neemt niet weg dat je sommige dingen niet mag en kan toestaan. Vrijheid vraagt om verantwoordelijkheid en zingeving. De taal van de liefde is universeel.  Als we duidelijk en eerlijk  blijven en ons hart durven volgen, dan ontstaat er een hogere frequentie in liefde, wijsheid en mededogen. Mensen van verschillende culturen en religies vinden elkaar in het hart.  Al doende kunnen we het mannelijke en vrouwelijke in balans brengen…het welzijn en geluk van kinderen centraal stellen...de voorwaarden om in Harmonie naast en met elkaar te leven en samenlevingen in balans te brengen en wereldvrede te bewerkstelligen.

Heb je het Pact van Respect al gelezen en getekend? Pact van respect, een initiatief van betrokken burgers, maatschappelijke organisaties en (lokale) politici om respectvol en oplossingsgericht aan de slag te gaan met de vluchtelingenproblematiek waarvoor we ons gesteld zien.
Teken op http://www.petities24.com/pactvanrespect

 

Ingrid Rouleaux-Korsen

Ingrid Rouleaux-Korsen, een moeder met een speciale opdracht in haar leven, auteur, verhalenverteller, ervaringsdeskundige in Geestelijk, Lichamelijk en Financieel Welzijn in Balans, eindredactie en initiator van "Onze kinderen zijn de Toekomst".

Website: www.onzekinderenzijndetoekomst.nl