Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 43 niet laden

Het voorjaar… en de koolmees / Een mooie manier van educatie, thuis en op school.

Geschreven door 
woensdag, 30 april 2014 21:17
Het voorjaar… en de koolmees / Een mooie manier van educatie, thuis en op school.

Een mooie manier van educatie...thuis en op school.

Elke week pas ik een volle dag op onze kleindochter Bo, inmiddels 22 maanden oud . Nu het voorjaar zo vroeg begonnen is, zijn we samen veel buiten. Ze vindt het heerlijk om naar de vogels te luisteren en te kijken. Altijd weer met een verwonderende blik in haar ogen tuurt ze naar de lucht en de bomen...luisterend naar hun gezang. Op een van de heerlijke zonnige voorjaarsdagen zaten we samen op de ligstoel, rugleuning omhoog , toen er plotseling twee

 

 

koolmeesjes de hoek om kwamen suizen, rakelings langs ons heen. Pal voor ons neus op het terras gingen de twee koolmeesjes een gevecht aan...tenminste dat was mijn eerste indruk. Gefascineerd keek ik toe en Bo die tussen mijn benen zat en tegen mijn rug aanleunde, bleef tot mijn verwondering ook muisstil zitten. We keken samen bijna ademloos naar het schouwspel van de twee koolmezen. Enkele tientallen centimeters van ons vandaan... vond de paring, de bevruchting, plaats.

Afgelopen dinsdag was het nogal regenachtig weer...gelukkig want de natuur kan het goed gebruiken. Bo en ik zitten in de serre. Ze wijst met haar vingertje en zegt oma...ik kijk op, vanuit haar kinderstoel kijkt ze naar het nestkastje waar vader en moeder Koolmees druk in de weer zijn en op en af vliegen om hun jongen te voeren. En ik dacht terug aan het bijzondere moment van paring...zouden het dezelfde koolmezen zijn? Ik werd ineens nieuwsgierig naar de spirituele betekenis van de koolmees. En wilde nog meer weten over dit ogenschijnlijke vrolijke beestje. Benieuwd naar de betekenis van de koolmees, ging ik internet en kwam de volgende teksten tegen:

De spirituele betekenis van de koolmees

Koolmees is er om je op te vrolijken en het zonnige, zorgeloze en speelse element in je aan te spreken. Zij vertelt je hoe je kan loslaten en is gericht op mooie dingetjes maken, liedjes uitbrengen. Wanneer zij stilzit, voel je haar wijsheid, de kracht die uit haar lijfje, uit haar ogen straalt. Zegt de mees nog: "mens twijfel niet aan jezelf, aan je koninklijke waarde. Neem je ruimte breeduit in en geniet van het lauwe levenswater. Baad je in rust, maar bijt kordaat de appel door. Koester je in je eigen moederlijke warmte en voed je aan de oerbron en geef door aan anderen waar je kan. Schenk liefde aan jezelf, aan allen die het goede waardig beleven. Beschutting? Die vind je in jezelf.  Uit: Als de dieren spreken konden" van Christiane Beerlandt

Ik wordt stil, want de inhoud van de tekst raakt de kern waar ik mee bezig ben met het basisleermodel.....de oerbron, universele waarden, leren vanuit je hart te leven. IQ,EQ,SQ en FQ in Balans.

op www.totumdieren.nl vind ik nog een korte opsomming van de betekenis van koolmees: Vrolijkheid, waarachtigheid, acrobatiek, werkelijkheid, zonnig en zorgeloos.

Praktische informatie over de koolmees
Om verder nog veel te weten te komen over de koolmees, kijk ik op http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolmees. Hier werd een vraag n.a.v. een andere ervaring van ons met de koolmezen beantwoord:
Alvorens de koolmeesjes hun nest bouwden in het vogelhuisje in onze tuin..was het af en toe een lawaai van jewelste. Het koolmeesje tikte heel hard met zijn snavel in het hout rondom de opening. Frans ik vroegen ons af waarom ze dit deden?? Wanneer een stel koolmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening.

Verwonderend, spelenderwijs, natuurlijkerwijs leren...Hoe leuk zo het zijn als kinderen op deze manier les krijgen...gewoon door spontane gebeurtenissen, die je verwonderen, door ervaringen die je aan het denken zetten, die je bewust maken van je innerlijk , waar je zelf de wetenschappelijke kennis en de spirituele betekenis bij zoekt.
Het maakt leren zinnig en uitdagend... Als Bo wat groter is, laat ik haar dit lezen...voor nu hoop ik dat heel veel kinderen, ouders, grootouders en leerkrachten e.a. hier inspiratie uit putten.